Burn-out dode boom Verzijl Coaching

Vind jouw optimale niveau tussen
spanning en ontspanning

Het optimale niveau tussen
spanning en ontspanning

Vitale mensen zijn energiek, hebben zin om dingen te ondernemen, kunnen bogen op een opgeruimd humeur en zijn over het algemeen gelukkig. Dat wil jij toch ook?

Vitaliteit betekent levenskracht, een overvloed aan energie. Het eerste deel van het woord, vita, betekent leven. In de medische wereld gaat dat over onze vitale organen, zoals ons hart en onze longen.

 Vitaliteit is van grote betekenis. Om gelukkig en gezond te blijven zou je zowel fysiek als mentaal over voldoende energie moeten beschikken. Wie niet vitaal (genoeg) is, voelt zich futloos, neerslachtig, lamlendig of moe.

 Niet alleen zijn we een groot gedeelte van onze tijd aan het werk, we ontlenen aan werk ook ons gevoel van eigenwaarde, en onze identiteit. Het is dus van groot belang om vitaal te zijn op de werkvloer, zodat je het maximale aan plezier, energie en rendement uit je baan kunt halen. Hierbij blijft de balans tussen werk en privé essentieel.

Als deze balans er niet of onvoldoende is, en doorslaat naar de verkeerde kant kan stress en zelfs een Burn-Out ontstaan

Luister jij wel goed naar je lichaam?

Een gezonde mate van spanning is prima. Het geeft je de energie die je nodig hebt om voortgang te boeken. Zonder dat beetje spanning zal je je meest uitdagende doelen niet realiseren. Hetzelfde geldt als er te weinig eisen aan je worden gesteld: je presteert minder goed en vaak voel je je ook minder goed.

Als je jezelf echter continue ‘overspant’, dan verliest je je veerkracht en kun je overspannen raken.

Just say no burn-out Verzijl Coaching
Burn-out Verzijl Coaching

Wat is jouw optimale niveau tussen spanning en ontspanning?

Het gaat er dus niet per definitie om alle stress te voorkomen, maar om een optimaal niveau te vinden tussen spanning en ontspanning zodat je dat motiveert om je doelen te realiseren en je niet opbrandt. Het is de uitdaging om te luisteren naar jezelf en je lichaam en zodoende ongezonde hoeveelheden stress te voorkomen.

Echt goed luisteren en handelen naar signalen van je lichaam is niet altijd eenvoudig. Vaak zal je denken nog even doorpakken, stel je niet aan en negeer je de spanning in je lijf. Als de belasting nog hoger wordt of lang duurt, ervaar je dat beetje extra het doorpakken als een groot probleem en ben je eigenlijk al te laat.

Het continue leven met stress kan je leven behoorlijk beïnvloeden en zelfs burn-out veroorzaken.