Verbinden - Verzijl coaching

Heb je weleens het idee dat wat je zegt niet echt aankomt bij een ander? Dit kan te maken hebben met het feit dat er geen voldoende verbinding is tussen jou en de ander. Denk aan een slechte gsm-verbinding gedurende een telefoongesprek, je verstaat de ander dan slecht, stukken vallen weg etc. Hoe kun je dan de ander goed verstaan en begrijpen? Wat is verbinding eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat deze tot stand komt?

In deze blog geef ik antwoord op de vraag wat verbinding is, waarom het belangrijk is om verbinding te maken, en hoe je dit kunt doen.

In mijn coachpraktijk kom ik regelmatig mensen tegen die met anderen, bijvoorbeeld collega’s te maken hebben waarbij ze aangeven dat er met hun niet te communiceren valt. Hierbij wordt de oorzaak van dit lastig communiceren vaak bij de ander gelegd. Hij is bot, ze luistert niet naar mij, hij heeft nooit tijd, of ze kijkt tijdens ons gesprek altijd weg en is ongeïnteresseerd.

Twee kanten op

Communicatie is twee kanten op. Jij bent hier zelf een essentieel onderdeel van. Daarnaast kun je de ander niet veranderen, je kunt wel jouw manier van communicatie aanpassen door beter aan te sluiten bij de ander. Dit sluit aan bij een van de NLP-veronderstellingen:

“De betekenis van de communicatie is de reactie die je krijgt.”

Hierbij wordt ervan uitgegaan dat jij zelf verantwoordelijk bent voor je eigen communicatie en dat je de flexibiliteit hebt jouw communicatie zo aan te passen dat deze het effect heeft wat jij wilt zonder daarbij de ander uit het oog te verliezen.

Communicatie is pas echt effectief als de ander je serieus neemt en je begrepen heeft.

Wanneer dit niet lukt dan ben je (nog) niet effectief genoeg geweest in de manier waarop je communiceert. Weerstand bij de ander is een teken van gebrek aan verbinding met de ander (in NLP rapport genoemd). En is er weerstand en dan is er weinig kans op een goed resultaat.

Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het effect van je eigen communicatie. Neem je hierin verantwoordelijkheid, dan zal je flexibeler en met meer resultaat kunnen communiceren met anderen.

Voordat je überhaupt je boodschap succesvol kunt overbrengen zal er eerst een verbinding (of rapport) tot stand moeten worden gebracht.

Wat is verbinding?

De kwaliteit van je verbinding bepaald dus in grote mate de kwaliteit van je communicatie, maar ook andersom: de manier waarop je communiceert en afstemt op de ander heeft invloed op en bepaalt de mate en kwaliteit van verbinding tussen jou en je gesprekspartner wat vervolgens weer zorgt voor een betere communicatie.

Het initiëren, versterken en verdiepen van de verbinding begint met communicatie open, vrij van oordelen, verwijten of onderliggende verwachtingen. Het begint met jezelf hiervan bewust te zijn.

Verbinding maken is echter niet alleen een techniek of methode, het is meer een houding die gebaseerd is op aandacht, respect en afstemming. Aandacht hebben voor de ander zoals die ander is, respect hebben voor die manier waarop de ander over dingen denkt en naar de wereld kijkt, en eerst afstemmen op de ander, en pas daarna eventueel de leiding in het gesprek nemen.

Voor mij als coach is verbinding: een open, onbevangen, onbevooroordeelde en vooral nieuwsgierige houding naar de ander in een gelijkwaardige respectvolle relatie waarbij ik mijzelf laat zien zonder nadrukkelijk op de voorgrond te treden.

Hoe maak je verbinding?

Het begint met het tonen van oprechte interesse in de ander. Oprechte interesse voelen mensen. Er is geen mooiere manier om de ander aandacht te geven. Dit is de manier om te verbinden met de ander. Vergeet ook niet, wat en hoe je iets gezegd hebt zal iemand mogelijk vergeten, maar het gevoel dat je achter hebt gelaten vergeten mensen nooit meer. Naast het tonen van oprechte interesse is het van belang om af te stemmen op en aan te sluiten bij een ander. Dit wordt ook wel spiegelen genoemd.

Spiegelen kan op bewust en onbewust niveau. Woorden en intonatie werken op iemands bewust niveau, fysiologie, lichaamstaal werkt op onbewust niveau.

Bij het spiegelen met woorden gebruik je het taalgebruik van een ander. Gebruik dezelfde woorden, herhaal je wat iemand zegt, en ben je globaal in je taalgebruik als iemand globaal is en ben je specifiek in je taalgebruik als iemand specifiek is.

Als je merkt dat iemand visueel is ingesteld dan gebruik je het best visuele communicatie zoals bijvoorbeeld “ik zie wat je bedoeld” (visueel), als iemand auditief is ingesteld: “ik hoor wat je zegt” en bij gevoelsmensen “ik voel wat je bedoeld”.

Op bewust niveau spiegel je de fysiologie (lichaamstaal) van iemand. Kopieer je zijn stem, houding, gebaren, ademhalingspatroon, oogcontact en gezichtsuitdrukking. Pas je stem op de ander aan door je snelheid of ritme aan te passen en het volume en toonhoogte af te stemmen op de ander. Als iemand zacht praat ga dan zelf ook wat zachter praten: verlaag dan het volume van jouw stem en sluit hierdoor beter aan bij de ander.

Als iemand met zijn benen over elkaar zit, sla dan ook je benen over elkaar. Als iemand zijn verhaal kracht bij zet door armbewegingen, doe dat dan ook, kijkt iemand je aan, blijf dan neutraal terugkijken en als iemand rustig ademhaalt, verlaag dan jouw ademhaling tot het rustige tempo van de ander. Je zult merken dat als je éénmaal de ander spiegelt, de verbinding, het rapport tot stand wordt gebracht en de communicatie tussen jullie gemakkelijker zal lopen.

Is het altijd eenvoudig om verbinding te maken: nee. Dit vereist veel oefening, vooral ook omdat iedereen anders is.

Een van de beste manieren om je bewust te worden van de diversiteit van mensen, is door te spreken voor een groep. Je merkt dan hoe mensen verschillend op hetzelfde, jouw verhaal, reageren. De vraag is waarom mensen zo verschillend reageren. Dit komt doordat iedereen op zijn eigen manier door zijn eigen ‘filters’ naar de wereld kijkt en zijn of haar voorkeuren (voor bijvoorbeeld) communicatie heeft.

Het helpt om goed te kijken en te luisteren met al je zintuigen om de voorkeuren van de ander op te sporen. Daarnaast gebruik je je intuïtie, gevoel en controleer je bij de persoon tegenover je of het klopt wat je ziet en hoort.

Werkelijke verbinding begint ook bij verbinden met jezelf en ontdekken welke voorkeuren jijzelf hebt en hiermee durven te experimenteren in het contact met anderen. Contact met anderen betekend ook ont-moeten. Het helpt als er dus niets moet dan maak je eenvoudiger verbinding en communiceer je beter.

Wil jij ook beter leren communiceren?, neem dan gerust contact met me op.